Să nu faci ca mine, poate-ți iese mai bine!

mai bineProbabil că ar trebui să dorm la ora asta, dar am primit sarcină de la SuperBlog să scriu despre un proiect frumos de educație financiară. Mi-a plăcut ideea încă de când am văzut-o pentru prima dată pe internet, dar cu toate astea nu cred că aș fi scris despre ea; rușine mie! De ce? Pentru că toți avem nevoie să învățăm cum să ne gestionăm finanțele personale, inclusiv eu.

Abia zilele trecute am intrat și mi-am făcut cont pe Școala de bani, unde, în primul rând, am găsit un program de administrare a bugetului personal. Mi se pare foarte utilă o astfel de aplicație în care să-ți notezi toate veniturile și cheltuielile, ca să nu stai cu pixul și foaia după tine. Obișnuiam să folosesc un software asemănător cu vreo 6 ani în urmă pe un telefon cu sistem de operare Symbian. Între timp nu mai am răbdare să țin evidența, însă în cazul meu nici nu sunt prea multe lucruri de notat.

În general, treaba cu bugetul e oarecum simplă: atât logica, cât și sfaturile celor din jur spun că ai nevoie de cel puțin 2 surse de venit diferite, cu cât mai multe, cu atât mai bine. În cazul meu, momentan este doar jobul început în septembrie, dar lucrez ca să diversific paleta. Pe de altă parte, tot logica spune că trebuie să cheltui mai puțin decât produci, lucru greu spre imposibil din cauza unui cumul de factori, unii foarte importanți, după părerea mea, fiind cei politici. Ar mai fi o chestie, care și ea se împiedică de factorii de la punctul anterior, iar eu nu am reușit s-o pun în aplicare, deși am încercat: spunea nu-mi amintesc cine în nu mai știu care loc că nu e în regulă să economisești ce ți-a rămas din venituri la sfârșit de lună, ci corect este să cheltui ce ți-a rămas după ce ai economisit.

mai bine

 

Cam asta e teoria pentru independență financiară. Pentru partea practică pot doar să dau „din casă” informații despre relația mea cu finanțele, atât cu părțile bune, cât și cu cele rele. Am puține cheltuieli – cele fixe sunt (în mod total previzibil) chiria, abonametul la transportul în comun, plus cafeaua și țigările; variabile, dar nu într-o mare măsură, sunt cele cu alimentația (nu că aș ține cine știe ce regim, dar nu am timp să-mi gătesc; nu prea mai găsesc timp nici de dormit, dar asta e altă poveste). Cheltuieli neprevăzute apar suficient de rar cât să nu irosesc mai mult de o frază pe ele.

Modul de a cheltui poate părea destul de dur, însă din motive care nu țin total de mine: mă feresc de credite și cumpăr doar atunci când am disponibilă întreaga sumă necesară. De asta anumite planuri de-ale mele încă stagnează și singurele achiziții importante din ultimii 3 ani sunt ex-ex-laptopul (defunct) și mixerul audio + microfonul care încă funcționează și pe care le folosesc.

Am făcut un mic test pe site-ul acestui proiect desfășurat de BCR (printscreenul de la jumătatea articolului) și rezultatul se aseamănă izbitor de mult cu ce am scris în precedentele paragrafe.

În concluzie, această inițiativă nu te învață cum să faci bani, ci doar cum să-i administrezi mai bine și să-i pui să lucreze în favoarea ta, după cum zice și sfatul pe care l-am primit de la experți la încheierea testului. Așa că n-ai scăpat de partea grea – munca propriu-zisă. 🙂

Un comentariu

Povestește-mi!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.